Hoppa till huvudinnehåll

Hållbara omnikanaler

Lager med mycket paket med truck i förgrunden

Har det någon betydelse för klimatet om man som konsument handlar i butik eller beställer en hemleverans? Hur bidrar olika konsumentbeteenden och produkter till olika stora utsläpp? I projektet Tillgängliga och effektiva omnikanaler har det utvecklats ny kunskap kring hur utsläppen i e-handel och butikshandel, samt hur utsläppen kan minska.

Den fysiska butiken är bara en av många kanaler för konsumtion av varor och tjänster – en konsument kan idag röra sig sömlöst mellan den fysiska handeln och en webbshop eller sociala mediekanal. Ett och samma företag erbjuder alltså flera så kallade det vill säga olika tillvägagångssätt för att göra ett köp – och arbetar därmed i omnikanal. Detta är något som bidrar till ökad flexibilitet för konsumenten och nya kundgrupper för företagen, men även en helt ny fysisk infrastruktur som ska få plats i våra samhällen. 

Projektet Tillgängliga och effektiva omnikanaler startade i september 2023 och avslutades i mars 2025. Syftet med projektet var att undersöka hur CO2-utsläppen i handeln skiljer sig mellan olika köpsätt och leveranssätt, mellan olika produktkategorier samt mellan konsumenter i olika geografier. I projektet har 26 produkters resa hem till olika konsumenter i tre kommuner kartlagts. Förhoppningen är att resultatet i förlängningen kan bidra till att utveckla strategier för att minska handelns klimatpåverkan.

Projektresultatet har summerats i en Vägvisare – en vägledning för handlare, kommuner och konsumenter.

I projektet deltog:

Gina Tricot, Adlibirs, NetOnNet, Kalmar kommun, Umeå kommun, Svensk Handel och Vasakronan.

Datainsamling och analys genomfördes av Lunds Universitet och projektet har letts av ASTER.

Projektet finansierades av Vinnova.

Projektledare
Karin Svensson