Hoppa till huvudinnehåll

Branschöverskridande samarbeten

Dokument

ASTER vill vara en framåtkraft inom hållbar e-handel, vi lyssnar ständigt in kring nya behov och vill skapa verkstad kring saker som behöver lösas tillsammans. Ett exempel på detta är arbetet vi drivit tillsammans med Svensk Digital Handel kopplat till en branschöverenskommelse för fossilfria leveranser.

Här fanns en överhängande frustration från branschen kring en mängd olika miljöbegrepp som används ut mot konsumenten, utan att egentligen har någon delad terminologi kring betydelsen av begreppen.

Under hösten 2022 och våren 2023 drevs det gemensamt med 10 e-handlare och 10 transportörer arbetet att städa upp och skapa förutsättningar för delad terminologi och kommande märkningar. Resultatet blev en branschöverenskommelse, som tydliggör begreppet fossilfri leverans samt att alla andra miljömässiga begrepp som används i check-outen tas bort (med undantag för certifieringar såsom Svanen). Vill ni veta mer om arbetet? Kika på filmen nedan från en informationsträff i Mars 2022. Lansering för påskrift av branschöverenskommelsen sker i september 2022.

Sitter du och dina branschkollegor på en svår nöt relaterad till hållbar e-handel?

Hör av er – ASTER kanske kan vara motorn att knäcka den. 

fem personer inom aster står och pratar med varandra

Vill du vara med?

Vi måste göra detta tillsammans! Har ni en idé eller ett förslag på projekt inom hållbar e-handel? I så fall, välkommen att skicka in er ansökan till oss, eller hör av er, så har ni chansen att få muntligt, men även möjlighet till finansiellt, stöd.