Hoppa till huvudinnehåll

E-com Ready

Målet med E-com Ready är att ta fram ett utkast på avtalsbilaga för leveranser till ett e-handelslager. Syftet är att höja e-handelns effektivitet, minska den totala resursanvändningen och bidra till en mer hållbar handel.

paket på paket

Leverantörerna till handeln är idag förberedda att leverera till den fysiska handelns lager och butiker. Detta medför att transportförpackningen av produkterna följer den fysiska handelns logik, där varor kommer i små detaljhandelsförpackningar såsom med plasttråg eller andra förpackningskomponenter som lämpar sig för en butikshylla. När dessa hamnar på ett e-handelslager blir det ineffektivt med en stor mängd överblivet förpackningsmaterial som följd. Hypotesen är att e-handeln kan bli både mer effektiv och hållbar med leveranser som är ”E-com Ready”. Projektet kommer bland annat att genomföra ”före och efter” tester på Apotea och Blomsterlandets lager. Projektet kommer också samla och sprida den kunskap som finns, bland annat från projektgruppens företag som bla innehåller DS Smith, Amazon, Apotea och Blomsterlandet. Projektet slutrapporteras i november 2023.

Resultat

Hållbar E-handel samlar genom detta projekt e-handelsaktörer i en arbetsgrupp för att ta fram ett utkast av en avtalsbilaga för leveranser till ett e-handelslager. Denna arbetsgrupp kommer att ledas av Mårten Sjölin, logistikexpert på Sjölin&Löfgren. I projektet kommer även Apotea och Blomsterlandet genomföra tester i syfte att utveckla förpackningslösningar som kan minska resursslöseri och höja e-handelns effektivitet och hållbarhet.

Bli en del av projektet!

Hållbar E-handel samlar nu företag som vill medverka i arbetsgruppen som kommer att inledas på ett möte i Stockholm den 27e mars 2023. Är du intresserad av att medverka i arbetsgruppen mejlar du din anmälan till Jonas!

Vill du veta mer eller bli en del av projektet?

Jonas Arnberg

Jonas Arnberg

Hållbar E-handel
Mårten Sjölin

Mårten Sjölin

Sjölin&Löfgren