Hoppa till huvudinnehåll

Qfix - lokal reparation av reklamationer

qfix

Sammanfattning

Qfix syftar till att digitalisera reparationsbranschen genom att samla lokala serviceleverantörer på en digital plattform. Detta initiativ förenklar kundens tillgång till reparationstjänster och tillåter e-handlare att omdirigera klagomål för lokala reparationer, vilket minskar avfall och logistikkostnader. Genom noggrann behovsanalys planerar Qfix att utveckla en användarvänlig plattform, med en prototyp förväntad före mars 2024 och en lokal testlansering i Stockholm och Malmö före november 2024.

Syfte och mål

Qfixs övergripande mål är att samla alla lokala skrädderier, kemtvättar, skomakare och liknande tjänsteleverantörer i en digital plattform med syftet att digitalisera en hel bransch och göra det extremt enkelt för kunderna att digitalt köpa lokala lagningstjänster. Med ett etablerat nätverk av tjänsteleverantörer är det specifika målet i projektet att utveckla en digital lösning där e-handlare inom textil och skor via en digital returtjänst kan omdirigera reklamationer till Qfix’s nätverk av tjänsteleverantörer där produkterna kan lagas lokalt istället för att returneras.

Förväntade effekter och resultat

Genom att omdirigera och laga reklamationerna så är ambitionen att reducera antal kasserade produkter med 50%, vilket skulle innebära en stor miljömässig besparing. Samtidigt som det ska frigöra administrativa resurser och generera ekonomiska besparingar i lägre logistikkostnader för e-handlarna. En välfungerande tjänst ska även bättre matcha utbud och efterfrågan av lagningstjänster. Ökad efterfrågan leder till ökad återanvändning av kläder och lägre miljöpåverkan, medan ökat utbud leder till fler arbetsmöjligheter som leder till lägre arbetslöshet och ökad jämlikhet.

Planerat upplägg och genomförande

Första steget är att genom intervjuer förstå kundbehovet på ett djupare plan hos samtliga aktörer, dvs e-handlare, tjänsteleverantörer och konsumenter. Utifrån den fördjupade behovsanalysen vidareutvecklas kravanalysen för den tekniska plattformen så att den uppfyller aktörernas behov vad gäller processer, funktioner och användarvänlighet. Därefter är planen att till mars 2024 utveckla en fungerande prototyp och till november 2024 genomföra en lokal testlansering i Stockholm och Malmö där vi kan testa och validera vår plattform utifrån funktion och användarvänlighet.