CIRKLA

CIRKLA
Enligt kommande EU-krav ska minst 40 % av alla e-handelsförpackningar vara cirkulära till år 2030. Det innebär att flera miljoner förpackningar årligen måste återföras in i e-handelskedjan istället för att slängas. Projektet CIRKLA tar sig an denna utmaning genom att samla handlare, transportörer, branschorganisationer, förpackningsbolag och forskningsaktörer för att visa hur ett logistiksystem för cirkulära e-handelsförpackningar kan utformas i praktiken.Enligt kommande EU-krav ska minst 40 % av alla e-handelsförpackningar vara cirkulära till år 2030. Det innebär att flera miljoner förpackningar årligen måste återföras in i e-handelskedjan istället för att slängas. Projektet CIRKLA tar sig an denna utmaning genom att samla handlare, transportörer, branschorganisationer, förpackningsbolag och forskningsaktörer för att visa hur ett logistiksystem för cirkulära e-handelsförpackningar kan utformas i praktiken.
Så fungerar CIRKLA
CIRKLA syftar till att med hjälp av piloter och analyser lösa avgörande frågor kring hur ett cirkulärt system för e-handelsförpackningar kan skapas. Fokus ligger på tre huvudaspekter:
- Logistik: Hur ska flöden och upphämtning organiseras?
- Konsumentbeteenden: Hur kan användare motiveras att delta i cirkulära lösningar?
- Systemstöd: Vilka fysiska och digitala verktyg behövs för att möjliggöra kommunikation och samarbete mellan aktörer?
Testflöden som skapar insikter
Inom CIRKLA genomförs piloter för att testa och utvärdera fem olika typer av återlämningsflöden:
- Återlämning vid hemmet
Konsumenten lägger förpackningen utanför dörren eller i sin brevlåda för upphämtning. - Paketskåp nära hemmet
Förpackningen lämnas tillbaka i ett närliggande paketskåp av konsumenten eller en tjänsteleverantör. - Fysiska butiker
Förpackningen återlämnas i en butik nära konsumenten. - Återlämning hos ICA
Förpackningen återlämnas i den lokala ICA-butiken. - Cirkulärt emballage vid försäljning
En privatperson som säljer en vara lämnar den i ett paketskåp. Varan packas i ett återanvändbart emballage av Instabee, skickas till mottagaren och emballaget återförs till systemet utan att konsumenten behöver hantera det.
Mål och framtida visioner
Målet med CIRKLA är att utveckla lösningar som är kommersiellt skalbara och inspirerar andra, både i Sverige och Europa, att införa cirkulära flöden och affärsmodeller. Genom att engagera hela värdekedjan från konsumenter till transportföretag och detaljhandlare kan projektet bana väg för hållbar e-handel.
Projektets tidsram och partners
CIRKLA pågår mellan 8 november 2024 och 30 april 2026. Bland projektets partners finns Brightnest, Bring, EarlyBird, Gina Tricot, GS1, Handelshögskolan i Stockholm (HHS), ICA Paket, Instabee, Lindholmen Science Park AB (ASTER), NELLY, RePack, Plick, Stadium och Svensk Handel.