Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges handel går före - hållbar konsumtion är framtiden för svensk konkurrenskraft

tisdag, februari 7, 2023

Hållbar handel och konsumtion, är det möjligt? Vi tror det. Handelssektorn är ett svenskt styrkeområde som är känt världen över för innovativa, hållbara och smarta varor och tjänster. Med detta projekt vill vi visa på hur svensk handel och konsumtion ska bli mer hållbar, säger Josephine Darlington, ASTER.

Kvinna i galleria

Nu satsar Vinnova, Energimyndigheten och FORMAS på framtidens Impact Innovation-program som startar under 2024. Där vi med glädje kan dela med oss av att förberedelseprojektet Framtidens hållbara handel och konsumtion fått beviljad finansiering. Gänget bakom projektet är Svensk Handel, SKR, Lyko, Life, Riksteatern, Mistra Sustainable Consumption, Postnord, Dagab och Sveriges konsumenter där arbetet leds av ASTER tillsammans med Johanneberg Science Park.

Vi kommer att genomföra ett antal workshops från april till augusti, där vi uppmuntrar alla som arbetar med, i och i relation till all typ av handel att engagera er. Vi behöver allas erfarenhet och kunskap, fastighetsägare, handlare inom alla kategorier, konsumentorganisationer, producenter, logistikaktörer osv. Så hör av er om ni vill vara med!

Daniel Hellström, Lunds Universitet och ASTER

För att åstadkomma en förändring krävs ett brett samarbete mellan de aktörer som har en påverkan på handelns förutsättningar och hur den bedrivs. Konsumenterna måste också involveras och förändra även sitt beteende. Dock räcker det inte att tillföra fler hållbara varor och tjänster till systemet och förvänta sig att välinformerade konsumenter plötsligt ställer om, utan grundläggande strukturer som stödjer hållbar konsumtion måste komma till stånd, säger Göran Finnveden, Mistra Sustainable Consumption. 

Resultatet vi gemensamt vill uppnå är minst fem tydliga mål i en handlingsplan för att Sverige ska gå före och visa på vad hållbar handel och konsumtion är. Tillsammans med denna handlingsplan kommer en aktörskarta skapas som visar vilka som behöver vara involverade för att uppnå målen. Resultatet ska även visa på hur Sveriges handelssystem skapar förutsättningar för hållbar konsumtion, vad som saknas och vad vi kan lära oss från varandra både nationellt och internationellt. 
 

Vill du veta mer?

Josephine Darlington

Josephine Darlington

Lindholmen Science Park
Programansvarig
Daniel Hellström

Daniel Hellström

ReLog, Lunds Tekniska Högskola
Projektledare