Hoppa till huvudinnehåll

Butik eller e-handel – vilket är bäst för klimatet? Ny vägledning ger svar

fredag, mars 28, 2025

Spelar det någon roll för klimatet om vi handlar i butik eller beställer hemleverans?  Leder olika konsumentbeteenden och produkter till olika mycket utsläpp? Idag publicerades en vägvisare från det Vinnova-finansierade projektet Tillgängliga och effektiva omnikanaler, som visar hur förpackningsval, returgrad, konsumentresor och andra faktorer påverkar vilket som är det mest klimatsmarta sättet att handla för olika konsumenter. 

Lager med mycket paket med truck i förgrunden

Foto: Lindholmen Science Park

Handel och val av leveranssätt spelar en stor roll i strävan efter ett hållbart samhälle. Beroende på var vi bor och vad vi handlar, behöver vi göra olika val för att minska vår konsumtions påverkan. I det Vinnova-finansierade projektet Tillgängliga och effektiva omnikanaler har forskare från Lunds universitet kartlagt resan för 26 produkters resa från produktionsplats, till konsumenter i tre olika kommuner. Resultatet visar hur klimatpåverkan skiljer sig åt mellan butikshandel och e-handel beroende på om konsumenter bor i stad, förort eller på landsbygd.

Bland de produkter som studerats är ofta e-handeln att föredra framför butikshandeln, om man är ute efter att minska CO2-utsläppen. Ett tydligt exempel där butikshandeln är mer klimatsmart är när en storstadskonsument handlar modeprodukter - detta beror på att returgraden på modeprodukter är betydligt högre inom e-handeln (ca 40 %) än i butikshandeln (ca 1,5 %). De andra produkterna som studerats - böcker och elektronik - genererar i många fall lägre klimatpåverkan när de handlas online än i butik.

Här måste konsumenter, handlare och kommuner tänka smart och ta ansvar. Rätt använd kan e-handeln spela en viktig roll för att minska utsläppen i samhället, särskilt för konsumenter som inte har gångavstånd till en butik.

Karin Svensson, projektledare på ASTER

Även om produkter ofta färdas långa sträckor i världen, har den sista transporten från ett postombud eller butik hem till konsument stor betydelse. För att minska butikshandelns utsläpp är det därför viktigt att främja hållbara resemönster hos konsumenten, exempelvis genom att minska bilberoendet och samordna ärenden. Inom e-handeln är förpackningar, genom hela kedjan från produktion till konsument, ofta en viktig faktor att adressera för att minska klimatpåverkan.

I omnikanaler är alla försäljnings- och distributionskanaler sömlöst integrerade. Detta projekt ger handelsföretag kunskap om vilka faktorer som påverkar CO2-effektivitet vid hemleverans, upphämtningsställen och butiksförsäljning så att varje distributionskanal kan optimeras för olika konsumenter.

Henrik Pålsson, professor i förpackningslogistik på Lunds Universitet

Om projektet

Det Vinnovafinansierade projektet Tillgängliga och effektiva omnikanaler startade i september 2023 och avslutades i mars 2025. Syftet med projektet var att undersöka utsläpp från olika köpsätt och olika leveranssätt i handeln, i olika geografiska områden. Förhoppningen är att resultatet i förlängningen kan bidra till att utveckla strategier för att minska handelns klimatpåverkan.

I projektet deltog Gina Tricot, Adlibris, NetOnNet, Kalmar kommun, Umeå kommun, Svensk Handel och Vasakronan. Datainsamling och analys genomfördes av Lunds Universitet och projektet har letts av ASTER. 

ASTER drivs tillsammans av Lunds Universitet och Lindholmen Science Park.

Vill du veta mer om projektet?

.

Karin Svensson

karin.svensson@lindholmen.se
+46 (0)704 93 86 27
Lager med mycket paket med truck i förgrunden

Hållbara omnikanaler

Har det någon betydelse för klimatet om man som konsument handlar i butik eller beställer en hemleverans? Hur bidrar olika konsumentbeteenden och produkter till olika stora utsläpp? I projektet...